Velonista.se header image 2

Svenska cyklar ska få danskarna att cykla (ännu mera)

December 29th, 2009 · Klicka för att kommentera · Cyklar

Göteborgsbyråerna LOTS Design och Koucky & Partners, specialister på designstrategi respektive hållbar trafik, har tillsammans utvecklat ett unikt lånecykelsystem som ska göra Köpenhamn till en ledande cykelstad i världen.lots1

Bland 127 internationella tävlingsbidrag från fem kontinenter tog de hem ett delat förstapris på 250 000 danska kronor.

”Vi är otroligt glada över priset. Kan Köpenhamn bli föregångare med ett system som gör att allt fler väljer cykeln, kommer alla att tjäna på det. Vi ser priset som ett bevis på att vårt arbetssätt med strategisk design och hållbar stadsutveckling fungerar och får allt mer gehör”, säger Iréne Stewart Claesson, vd på LOTS Design.

Köpenhamn har som mål att bli världens bästa cykelstad och ”eco-metropol”. Till år 2015 ska innerstadstrafiken vara cykelburen till minst 50 procent, en ökning med nära 40 procent jämfört med nu. Mot den bakgrunden utlyste Köpenhamns stad en tävling om vem som kunde ta fram det bästa lånecykelsystemet. Andra städer som har satsat på lånecyklar eller planerar att introducera ett system är förutom Köpenhamn, Paris, Barcelona, Montreal, Boston, London, Stockholm och Göteborg med flera.

Det vinnande bidraget från LOTS och Koucky & Partners kallas OPENbike och utgår från människors naturliga sätt att röra sig och bete sig.

Systemet ska vara en naturlig del av Köpenhamns befintliga cykelkultur, det ska vara enkelt och bekvämt och bygger på redan existerande tekniska lösningar. Istället för att ha fasta stationer för avhämtning och lämning ska cykeln kunna hämtas och lämnas där resbehovet uppstår.

lots2

Cyklarna, som alla innehåller en positioneringslösning, kan sökas och bokas via mobiltelefonen. Betalning, abonnemang och öppning är uppbyggt kring ett Smart-card eller integrerat i övriga betalsystem för kollektivtrafik och pendling.

Tags:

0 kommentarer än så länge

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Skriv en kommentar